• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Sărbătoarea iubirii, Dragobete sau Valentine’s Day

Sărbătoarea iubirii, Dragobete sau Valentine’s Day

La 24 februarie, în ziua când Ortodoxia sărbătoreşte Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul, spiritualitatea populară consemnează ziua lui Dragobete, zeu al tinereții în Panteonul autohton, patron al dragostei şi al bunei dispoziții. Dragobetele este o sărbătoare celebrată încă din timpul dacilor. În această zi satele româneşti răsună de veselia tinerilor. Pregătiți de sărbătoare, fetele şi băieții se îmbrăcau în haine festive, se adunau mai mulți la o casă, pentru a-şi "face de Dragobete", fiind convinşi că, în felul acesta, vor fi îndrăgostiți întregul an, până la viitorul Dragobete. Această adunare se transforma, adesea, într-o adevărată petrecere, cu mâncare şi băutură. De multe ori băieții mergeau în satele vecine, chiuind şi cântând peste dealuri, pentru a participa acolo la sărbătoarea Dragobetelui.

"Nu sărbătorim Dragobetele, însă mereu serbăm Valentine’s Day. Nu simt nimic special de Dragobete, nu simt că este sărbătoare deşi îmi amintesc în fiecare an de această zi specială. Tind să cred că uităm încet, încet de această sărbătoare deoarece nu este la fel de mediatizată ca şi Sfântul Valentin“ spune Ella Kindriş, studentă în cadrul Universității "Lucian Blaga" Sibiu, Facultatea de Medicină.

Obiceiurile de Dragobete, zi aşteptată cândva cu nerăbdare, au fost uitate, păstrându-se doar în amintirea bătrânilor. În ultimii ani în schimb, Dragobetele autohton a fost înlocuit de către sărbătoarea preluată din Occident, Valentine’s Day.

14 februarie consemnează ziua de "Valentine’s Day" sau Sfântul Valentin, sărbătoare importată în România în detrimentul unei sărbători autohtone similare.

Originile sărbătorii sunt ambigue. Anumite scrieri amintesc ca fiind la origine o sărbătoare catolică care, înaintea Evului Mediu, nu era sinonimă cu sărbătoarea iubirii. În calendarul Atenei antice, perioada cuprinsă între jumătatea lui ianuarie şi jumătatea lui februarie era destinată celebrării dragostei şi a fertilităţii.  În Roma antică, pe 15 februarie avea loc Lupercalia, sau ziua fertilităţii, sărbătoare care era dedicată lui Lupercus, zeu al turmelor şi al păstorilor şi Junonei, protectoarea femeilor.

Asocierea dintre dragoste şi Sfântul Valentin a fost considerată, de un mare număr de istorici, ca fiind o legendă care viza descurajarea sărbătoririi Lupercaliilor, aceasta fiind o sărbătoare păgână, de către tinerii îndrăgostiţi romani. Sfântul Valentin a fost îndelung celebrat nu ca sărbătoare a îndrăgostiţilor, ci a celor singuri. Abia în epoca medievală, spre secolul al XVI-lea, ziua Sfântul Valentin primeşte o conotaţie amoroasă în Franţa şi în Anglia.

Valentine’s Day: O sărbătoare a iubirii sau a comerțului? Este acest fenomen afectiv sau comercial?

Roxana Voicu, studentă la specializarea Comunicare şi Relații Publice susține faptul că: "În loc să ne exprimăm iubirea, ne zbatem să găsim cadouri cât mai interesante. Nu cred că trebuie să existe o zi specială în care să îmi dovedesc iubirea, acest sentiment trebuie demonstrat zilnic.“

 "Această zi din an sporeşte substanțial cifra de afaceri a magazinelor.

Valentine's day a devenit un adevărat fenomen comercial, o zi în care partenerii îşi "demonstrează" dragostea prin prețul cadourilor oferite. Dar este şi un motiv în plus ca partenerii să îşi amintească unul altuia cât de mult se iubesc!" spune Mădălina Măgureanu, studentă în cadrul departamentului de Comunicare şi Relații Publice.

Aşadar ce serbăm? Dragobetele sau Valentine’s Day? Avem nevoia de a ne demonstra iubirea față de perechea noastră într-o zi specială? Bineînțeles că nu, însă este plăcut să ai un mic imbold care să te transpună într-o ambianță mai romantică față de alte zile.

Ane-Mari Hann

 

 

Poze atasate
Sărbătoarea iubirii, Dragobete sau Valentine’s Day
Sărbătoarea iubirii, Dragobete sau Valentine’s Day
Comentarii