• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Seminar de bioetică la Facultatea de Teologie Andrei Saguna

Seminar de bioetică la Facultatea de Teologie Andrei Saguna

"Îngrijirea modernă a sănătăţii şi sfinţenia vieţii“ a fost tema seminarului de bioetică susținut în perioada 6-7 martie de medicul şi profesorul american Daniel B. Hinshaw. Seminarul şi-a  propus să dezbată implicarea şi rolul pastoraţiei în cadrul serviciilor de asistenţă medicală. Sesiunile  au avut loc  în Aula "Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie şi au fost moderate de conf. univ. dr. Sebastian Moldovan,

Cea mai importantă discuţie a fost legată de asistenţa spirituală acordată persoanelor aflate în ultimele clipe ale vieţii lor, fie din cauze medicale sau de bătrâneţe. S-a punctat faptul că progresul tehnologic în domeniul medicinii şi al ştiinței pot produce schimbări acceptate din punct de vedere tehnic şi legal, dar nu din punct de vedere moral.

"Dezbatem în aceste două zile relaţia dintre îngrijirea medicală modernă şi sfinţenia vieţii.  În  Statele Unite ale Americii, asistenţa persoanelor care doresc să moară prin eutanasiere a devenit legală, dar nu poate fi acceptată de Biserică. Din păcate, prin mass-media, astfel de practici sunt promovate ca normale şi nu se mai respectă nici un fel de normă etică. Apoi, legat de abilitatea medicilor de a prelungi viaţa prin tehnologii artificiale, trebuie să ne punem întrebarea care ar fi situaţia dacă această tehnologie nu ar fi fost valabilă"  ne-a spus prof. Daniel B. Hinshaw.

Profesorul de bioetică  de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Saint Vladimir“ din New York,  chirurg  şi cadru didactic la Universitatea din Michigan, Statele Unite ale Americii se află pentru a patra oară la Facultatea de Teologie din Sibiu.

"Acest seminar de bioetică face parte dintr-o colaborare mai îndelungată pe care o avem cu profesorul Daniel Hinshaw. În urmă cu doi ani a început să vină în mod regulat în România pentru că mai predă la două universităţi din ţară (Cluj-Napoa şi Barşov n.red.). Ne bucurăm foarte mult că este prezent în mijlocul nostru şi ne dorim să dezvoltăm acest parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă «Sfântul Vladimir» din New York.  Este vorba despre o formă de educaţie inter-disciplinară, care să ofere posibilitatea unei mai uşoare colaborări atunci când absolvenţii acestor specializări ajung să-şi practice meseria. Acest seminar de bioetică face parte dintr-un program care începe să ia amploare“, ne-a spus conf. univ. dr. Sebastian Moldovan.

Colaborarea dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă "Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu şi profesorul American Daniel B. Hinshaw durează de mai bine de 10 ani. Printre participanţii la întâlnirea din această lună s-au numărat decanul instituţiei sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, cadre didactice şi studenţi de la mai multe facultăţi din oraş, cadre medicale şi preoţi.

 Georgiana Maria Joică

 

 

Poze atasate
Seminar de bioetică la Facultatea de Teologie Andrei Saguna
Comentarii