• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Student ERASMUS

Student ERASMUS

"Am ales România, pentru că în Grecia am studiat doi ani limba română şi aş vrea să aprofundez cunoştințele pe care le-am acumulat."

 Orthodoxia Mina este din Grecia, iar semestrul acesta studiază la "Facultatea de Științe Politice", din cadrul  Universității "Lucian Blaga" din Sibiu. Nu i-a fost uşor să vină singură într-o țară pe care o văzuse doar pe hartă, dar s-a acomodat repede şi abia aşteaptă  să îşi înceapă "aventura de student Erasmus".  Orthodoxia Mina are 22 de ani şi studiază la "Facultatea de Științe Politice", departamentul de "Studii Balcanice, Slave şi Orientale", din cadrul universității "Macedonia".

Reporter : Cum te-ai decis să aplici pentru o bursă Erasmus în România? De ce ai ales Sibiul?

Orthodoxia Mina : Am ales România, pentru că în Grecia am studiat doi ani limba română şi aş vrea să aprofundez cunoştințele pe care le-am acumulat. Aveam de ales între Bucureşti şi Sibiu. Profesoara mea de limba română, din Grecia, este sibiancă, se numeşte Lakrima-Mantilena Mihail, şi ea a fost cea care mi-a spus multe lucruri frumoase despre oraş.

 

Reporter : Cum este viața de student în Sibiu?

O. M. : O vacanță (râde). Nu am un program foarte încărcat, am patru cursuri, trei în limba română şi unul în engleză. Cursurile predate în limba română le înțeleg în proporție de 60%, iar ce nu înțeleg întreb, iar profesorii mă ajută cu mare plăcere ori de câte ori am nevoie. Îmi place, învăț ceva nou de fiecare dată.

 

R : La facultate vorbeşti în română sau în engleză?

O. M. : În engleză. La universitate se utilizează un limbaj academic, iar eu nu mă exprim foarte bine în limba română, o înțeleg, dar prefer să vorbesc în engleză, deocamdată.

 

R : Cum ți se pare Sibiul?

O. M. :  Am vizitat muzeele, muzeul "Brukenthal" l-am vizitat deja de două ori şi o să merg şi la "Muzeul Astra", când o să fie mai cald. Nu prea îmi place să merg în cluburi, prefer mai degrabă să ies la cafea, la cinema, să mă plimb. Sibiul este  un oraş liniştit şi frumos. Îmi place că sunt multe evenimente culturale, festivaluri. Eu o să stau în Sibiu până în iulie, aşa că abia aştept festivalul de jazz şi de teatru, despre care am citit pe internet.

 

R : Ți-ai făcut prieteni?

O.M. : Da. Mă înțeleg foarte bine cu o studentă din Polonia, cu studentele din Turcia, Bangladesh,  stăm în acelaşi cămin şi gătim foarte des împreună, fiecare găteşte câte-o rețetă de-acasă.

 

R : Ce mâncare grecească le-ai gătit?

Eu mănânc foarte multe legume şi de curând am gătit fasole, care mie îmi place foarte mult, cu pui.

 

R : Ți se face vreodată dor de casă?

O.M. : Sincer nu. Sunt în permanență înconjurată de atâtea persoane, încât nu am timp să mă plictisesc sau să mă simt singură şi să stau supărată cu gândul la părinți sau prieteni. În plus, în aprilie o să merg doua săptămâni acasă, în Salonic, încă un motiv să nu mă prindă dorul.

 

R :  Ce ai făcut nou în Romania?

O. M . :  Am jucat biliard şi paintball pentru prima dată în viața mea şi mi-a plăcut mult de tot.

 

R : Ce planuri de viitor ai?

O.M. : Anul acesta termin facultatea şi mi-aş dori să urmez un program de internship în Italia.

 

R : Care este jobul ideal pentru tine?

O.M. : Mi-aş dori să lucrez într-o ambasadă pe postul de consultant în afaceri externe .

 

Alina Pănăzan

Comentarii