• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Student european

Student european

Centrul European de Documentare de pe lângă Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, în parteneriat cu Asociaţia Europeană SIBIU2020 pentru Educaţie şi Cultură a.s.b.l. din Bruxelles au organizat, în perioada 18-19 aprilie 2013, o Vizită de studiu şi documentare la Bucureşti, la diverse instituţii de profil din domeniul Relaţii internaţionale şi Studii europene. Acţiunea vine în întâmpinarea Zilei de 9 mai, Sărbătoarea Europei şi încearcă să ofere studenţilor participanţi la program (aprox. 30 de persoane) o viziune aplicată asupra teoriei construcţiei comunitare, prin identificarea instituţiilor şi a politicilor definitorii pentru viaţa social-politică europeană.

 Manifestarea a reprezentat cea de-a VIII-a ediţie a proiectului "Zilele Cariere europene – cariere internationale", început în anul 2008 şi care a trezit, în permanenţă, interesul comunităţii academice şi studenţeşti, atât la nivel local şi naţional, cât şi în plan european. Astfel, au fost susţinute prezentări şi s-au iniţiat dezbateri interesante privind subiecte de actualitate de pe agenda social-politică europeană, în medii dintre cele mai benefice pentru un dialog deschis şi constructiv. Institutul European din România şi Centrul Europe Direct Bucureşti, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Biroul de Informare al Parlamentului European în România, Ministerul Afacerilor Externe şi Universitatea Româno-Americană au sprijinit demersul nostru şi au asigurat succesul manifestării.

Putem aminti, în context, prezentările interactive ale doamnelor Florentina Costache, Diana Filip şi Laurenţia Mereuţă, din cadrul Institutului European din România, organism pe lângă care fiinţează, de anul trecut, Centrul de Informare Europe Direct Bucureşti. În continuarea programului, domnul Bogdan Bârlă, reprezentând Biroul de Informare al Parlamentului European, respectiv doamna Ioana Marchiş şi domnul Mihai Roşioru, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene, au trecut în revistă misiunea, obiectivele şi activităţile pe care cele doua oficii ale instituţiilor europene şi le propun şi le derulează în România. Aceştia au pus accentul şi pe două teme intens dezbătute în ultima vreme, atât în plan instituţional-politic, cât şi la nivelul societăţii civile, respectiv Spaţiul Schengen şi Iniţiativa cetăţenească.

 Proiectul i-a avut ca invitaţi de onoare, în prima zi, pe domnul Leonard Orban, Comisar european din partea României pentru Multilingvism în perioada 2007-2010 şi fost Ministru al Afacerilor Europene, participant la masa rotundă găzduită de către Universitatea Româno-Americană şi pe domnul Cristian David, Ministrul delegat pentru Românii de pretutindeni, această ultimă repriză de discuţii interactive purtându-se într-un cadru solemn, chiar în incinta Ministerului Afacerilor Externe. Numeroasele întrebări adresate distinşilor invitaţi au demonstrat un viu interes faţă de agenda politică a unui înalt demnitar român şi problematica europeană actuală.

 Sperăm şi credem că scurta deplasare în capitală a fost un exerciţiu de bun augur şi extrem de folositor în a le contura studenţilor viitoare perspective de carieră în sfera Relaţiilor internaţionale şi a Afacerilor europene. Continuăm, astfel, să promovăm, împreună cu tinerii din jurul nostru, valorile, ideea şi spiritul care stau la baza construcţiei europene, având ca punct de plecare conceptul de "cetăţenie activă", leitmotivul prezentului an tematic european. În perioada imediat următoare, cele două structuri partenere au demarat un nou proiect, constând într-o Vizită de studiu şi documentare la instituţiile europene şi euro-atlantice de la Bruxelles şi Luxembourg (perioada 12-22 iulie 2013). Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să consultaţi site-ul: www.aes-eas2020.eu.

 

 

 Dan-Alexandru Popescu

 

Comentarii