• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

Studentii basarabeni vor studii în România

Studentii basarabeni vor studii în România

Sute de tineri din Republica Moldova  aleg să studieze departe de familiile lor şi privesc România ca pe o poartă spre viitor.

Dana Ghinchevici, boboacă la Facultatea de Ştiinţe a venit cu mari planuri de viitor aici şi afirma că “în momentul de faţă, România oferă un spaţiu oportun de dezvoltare interpersonală datorită evoluţiei sale în plan social, economic şi pe plan european. România ne deschide un drum către celelalte ţări din lume".

  O altă studentă basarabeancă la ULBS, Steliana Scrob, vede ţara noastră ca pe propria tară deoarece, spune ea: “majoritatea dintre noi, cei din Republica Moldova, alegem să venim la studii în România pentru ca noi considerăm această ţară, de fapt, ţara noastră şi din punct de vedere istoric, nimeni nu poate nega acest fapt.".

În fiecare an, Sibiul găzduieşte studenţi basarabeni şi le oferă şansa de a studia la Universitatea "Lucian Blaga" şi de a obţine o diplomă de absolvire.

Însă această decizie implica multă seriozitate şi la fel de multă răbdare, sunt necesare multe drumuri la Ambasada până când, într-un final, se obţine viza.

 Ajunşi aici, sunt ajutaţi să se acomodeze de cei care au prins deja rădăcini pe meleagurile româneşti şi care au înfiinţat o organizaţie numită “Asociaţia Basarabenilor din Sibiu" (ABS).

"ABS-ul m-a ajutat foarte mult chiar dinainte de a ajunge în Sibiu, iar aici mi-au oferit toate informaţiile şi sprijinul necesar pentru a mă acomoda. Datorită proiectului  "Adoptă un boboc", fiecare student din anul I a beneficiat de un tutore care şi-a asumat responsabilitatea de a-i integra pe boboci în acest nou început.", a mai declarat Steliana.

 Tot ABS organizează activităţi şi evenimente care ajuta tinerii basarabeni să nu simtă atât de mult distanţa. Printre aceste evenimente se număra “Balul Bobocilor Basarabeni", “Zilele Basarabiei", comemorări ale eroilor naţionali de dincolo de Prut.

Tinerii veniţi din Basarabia se bucură de anumite beneficii oferite de Ministerul Învăţământului, burse anuale şi taxe mai mici, iar aceştia îşi arata gratitudinea prin rezultatele excepţionale obţinute pe parcursul anilor de studiu, prin implicarea în proiecte de voluntariat şi training-uri cum ar fi AISEC, PRIME, FITS, TIFF.

 Acomodarea, spun ei, se face un pic mai greu din cauza faptului că, la început, au probleme în exprimare din cauza accentului şi a influenţei ruseşti, iar mentalitatea romanilor reprezintă o provocare.

 Însă, în ciuda uşoarelor dificultăţi, ei consideră că aici este şansa lor şi reuşesc să îşi facă loc printre ceilalţi. Majoritatea susţin că au cetăţenie moldovenească, dar au "suflet de roman".

Andreea Barbu

Comentarii