• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Teatrul sibian cucereste Statele Unite

Teatrul sibian cucereste Statele Unite

La început de an universitar, studenții de la Artă Teatrală s-au întors la cursuri direct din turneul susținut în Statele Unite ale Americii. În cadrul deplasării s-au jucat două spectacole - "Antisocial" şi "Rezistență", care au fost prezentate în  "Brown University" şi "Pace University" din New-York, "Suffolk County Community College" din Selden şi "Yale University" din New Haven.

În urma reprezentațiilor, mai multe universități din Statele Unite au fost interesate de o colaborare cu  ULBS, cerând semnarea unor parteneriate.
"Până să se stabilească un parteneriat între o universitate din Europa şi una din Statele Unite, americanii aşteaptă aproximativ un an de zile, în care se fac studii pentru a observa cât este de serioasă universitatea cu care se doreşte acest parteneriat. Aşadar, s-a putut remarca seriozitatea de care au dat dovadă studenții sibieni, deoarece universitățile americane au cerut să se  trimită cât mai repede dreptul de parteneriat, pentru a-l semna într-un timp cât mai scurt", a declarat Ioan Bondrea, rectorul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu.

Prin intermediul programelor dezvoltate de Departamentul de Artă Teatrală, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu îşi propune, ca în cel mult doi ani, să ajungă în Top 300 al celor mai bune universități din lume. În zona de teatru urmează să fie puse bazele unei platforme de excelență. Licența, masterul şi doctoratul vor avea un centru de cercetare a artelor spectacolului şi sisteme multimedia, pentru a putea străpunge barierele din Top 300. "Sunt mândru de studenții ULBS, iar cei de la teatru mi-au dovedit din plin acest lucru, în turneul din SUA. Am participat la întâlniri cu conducerea şi cadrele didactice ale celor patru universități, pentru inițierea de parteneriate atât pe zona de teatru, cât şi pe zona de sisteme multimedia, de implementare a tehnologiilor virtuale în artele spectacolului. Am şi pornit discuțiile pentru programul ERASMUS+ cu <<Yale University>> - New Haven şi <<Pace University>> - New York, astfel încât aceste parteneriate să fie semnate", a mai precizat rectorul Ioan Bondrea.

Călin Roajdă, actor în spectacolul "Antisocial", după întoarcerea din Statele Unite, ne-a povestit despre experiența trăită de el şi de colegii săi de scenă: "Noi am plecat de la Chişinău, deoarece am susținut un mini-turneu acolo. Am luat avionul spre Munchen, unde am şi avut escală pentru câteva ore, după care am avut zbor spre Boston. Am fost cazați în Providence, la un hotel, unde a trebuit să susținem două spectacole acolo. Universitatea <<Yale>> din New Haven este genială, din toate punctele de vedere, având un coridor imens şi o bibliotecă extrem de mare. Adevărul este că aceste oraşe sunt frumoase, însă  eu abia aşteptam să ajung în New-York, la marea confruntare. Am vizitat cam tot ce era de vizitat şi ne-am deplasat doar pe jos, toți fiind îndrăgostiți de ceea ce vedeam".

Fiind încântat de această experiență, actorul a mai precizat : "Pe scenă m-am simțit extraordinar de bine, am colaborat cu studenții americani pentru a monta decorul de care aveam nevoie. Am avut o promovare foarte bună. În sală au fost un număr impresionant de spectatori, între care şi români, care s-au bucurat foarte mult să ne vadă. Ultimul spectacol a fost jucat într-o regiune mai puțin cunoscută, unde sala era extrem de mare şi înaltă. Reprezentațiile s-au jucat în limba română, având supratitrări în limba engleză. Experiența a fost extraordinară. De mic copil îmi doream să ajung aici, iar cu această ocazie mi-am împlinit acest vis". Talentul inedit al actorilor sibieni şi devotamentul față de artă au impresionat publicul american. 

 

Rusu Iulia

Costea Denisa 

 

Poze atasate
Teatrul sibian cucereste Statele Unite
Teatrul sibian cucereste Statele Unite
Teatrul sibian cucereste Statele Unite
Comentarii