• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Tineret în comunism, conferintă şi expozitie

Tineret în comunism, conferintă şi expozitie

Proiectul "Tineret în comunism" a debutat în 7 aprilie şi va aduce în atenția comunității academice sibiene, până în 8 mai 2016, aspecte ale regimului totalitar din România în perioada comunistă.

Organizată în colaborare cu Academia Evanghelică Transilvania, Fundația “Hanns Seidel" şi Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), conferința a fost însoțită şi de o expoziție care a fost vernisată în foaierul Bibliotecii Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, în 8 aprilie. Proiectul expozițional interactiv "Tinerețea mea în comunism (OUT of the BOX)" este realizat de CNSAS şi include, pe lângă panouri informative, materiale audio-video, obiecte reprezentative, o serie de workshopuri pentru studenți şi elevi, care se vor desfăşura în sediul bibliotecii, în perioada 10 aprilie – 8 mai.

Toate sistemele totalitare au arătat un interes deosebit pentru tineret. Pentru a-şi asigura adeziunea tinerei generații, regimurile totalitare au dezvoltat programe speciale de înregimentare a tinerilor în structurile sistemului. Regimul comunist din România se încadrează în aceeaşi linie. De la şoimii Patriei până la UTC, tinerii erau ghidați prin grija Partidului spre evoluția înspre omul multilateral dezvoltat, care să contribuie la ridicarea României socialiste pe noi culmi ale bunăstării. În acelaşi timp, tinerele generații au fost cele care, prin deschiderea spre nou - o deschidere pe care sistemul opresiv al PCR nu a reuşit să o blocheze cu adevărat - au erodat constant structurile sistemului, ducând în cele din urmă la căderea acestuia.

Comunicările din cadrul conferinței au fost susținute de specialişti în domeniu, printre care se numără prof. univ. dr. Dragoş Petrescu (Preşedinte al Colegiului C.N.S.A.S.), prof. univ. dr. Sorin Radu (Decan – Facultatea de Științe Socio-Umane - ULBS), prof. univ. dr. Virgiliu Țârău (Vicepreşedinte al Colegiului C.N.S.A.S.), dr. Peter Wurschi (Fundația Etersberg / Universitatea din Erfurt).

Paul Opricean

 

Comentarii