• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

TRIUMFUL INVENTATORILOR ROMÂNI LA EDITIA CU NUMĂRUL 43 A SALONULUI MONDIAL DE INVENTII DE LA GENEVA – PREMII, MEDALII, DISTINCTII

TRIUMFUL INVENTATORILOR ROMÂNI LA EDITIA CU NUMĂRUL 43 A SALONULUI MONDIAL DE INVENTII DE LA GENEVA – PREMII, MEDALII, DISTINCTII

Progres şi evoluție fără inovare, inovare fără invenție şi invenție fără inventator nu există. În acest context, cel mai prestigios eveniment, la nivel mondial, în lumea inventicii a avut loc la Geneva, în perioada 15 – 19 aprilie 2015. Salonul mondial de la Geneva, ediția 43, se află sub înaltul patronaj al Consiliului Confederației Elvețiene, al Consiliului de Stat al Cantonului Geneva, al Consiliului Local al oraşului Geneva şi al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale.

Cele trei secțiuni ale Salonului Mondial de Invenții de la Geneva întinse pe o suprafață de 8.900 m2 au reprezentat punctul de interes al inventatorilor din toată lumea la acest început de primăvară.  Prima secțiune, organizată de Institutul Federal Elvețian pentru Proprietate Intelectuală, a fost dedicată Oficiilor Naționale pentru Protecția Proprietății Intelectuale.  Prin intermediul celor şapte organisme prezente vizitatorii dar şi expozanții au putut să afle lucruri noi în ceea ce priveşte metodele de protecție în domeniul proprietății intelectuale la nivel mondial.

Secțiunea a doua, structurată în 38 de standuri, a reprezentat  sectorul comercial în care au fost prezentate produse noi şi originale ce puteau fi cumpărate direct de la stand.

Succesul expoziției propriu-zise, Salonul Mondial, este reprezentat de munca depusă cu scopul de a aduce în fața publicului  752 de inventatori şi cercetători independenți, inventatori din companii, institute de cercetare şi universități de pe cinci continente cu mai mult de 1000 de invenții ce nu au mai fost prezentate până în prezent.

Potrivit Comunicatului oficial al Salonului, expozanții din cele 48 de țări de pe 5 continente nu au ținut cont de disputele politice şi s-au axat pe discuții şi împartățirea de cunoştințe indiferent că țara lor de origine se numeşte China, Rusia, Ucraina, Israel sau Iran.

În ceea ce priveşte cele mai bine reprezentate țări, amintesc: China, Tailanda, Polonia, Iran, România, Rusia, Coreea, Franța, Elveția, Egipt, Germania, Arabia Saudită, Italia, Croația, Malaezia, Moldova. Pe lângă acestea, Azerbaijan, Afganistan, Benin, Muntenegru, Malta şi Paraguay şi-au făcut debutul în participarea la acest eveniment de talie internațională. Au vizitat Salonul mondial de la Geneva un număr de 71.000 de vizitatori de pe întreg mapamondul.

Rezumând, originea expozanților este reprezentată în proporție de 45% de expozanți din Europa, 47% expozanți din Asia şi Orientul Mijlociu iar restul de 8% reprezentanți ai altor continente.

În ordinea numărului de invenții prezentate, cele mai bine reprezentate au fost secțiunile medicină şi sănătate, electronică şi ştiința computerelor, mecanică şi procese industriale, protecția mediului şi energie, securitate, construcții şi inginerie civilă, transporturi, agricultură şi gradinărit, sport şi recreere.

Acordarea premiilor a fost decisă de un juriu internațional compus din 85 de specialişti, nume cu rezonanță în lumea cercetării şi inventicii mondiale. În acest an, premiilor oficiale ale Salonului li s-au alăturat 54 de premii speciale acordate de 46 de autorități naționale şi internaționale, universități şi organisme private, "Premiul Special al Publicului" şi "Premiul Presei Internaționale".

Succesul României la acest salon poate fi cuantificat prin recunoaşterea față de eforturile depuse de inventatorii români ce nu contenesc să inspire, să creeze, să spere într-un viitor mai bun.

Anul acesta marele premiu a fost câştigat de compania VITARGENT INTERNATIONAL din Hong Kong - China, pentru o invenție ce detectează toxinele din organism dar fără a folosi experimente pe animale.

Prezența Universității “Lucian Blaga" din Sibiu a confirmat încă o dată valoare de necontestat şi competitivitate prin recunoaşterea obținută. Echipa de la Sibiu a prezentat o invenție cu titlul: "PROCEDEU DE REMEDIERE A DISLOCĂRILOR PUNCTUALE ALE ÎMBRĂCĂMINŢII DRUMURILOR". Invenția este semnată de o echipă de profesori universitari, ingineri şi un student doctorand, echipă coordonată de Prof. univ. dr. ing. Constantin OPREAN. Această invenție a fost apreciată cu Medalia de AUR la clasa "Construcții", fiind invenția apreciată cel mai bine la această clasă. Juriul Internațional a acordat pe lângă această medalie de Aur şi Premiul Special al Delegației Poloniei şi Premiul Special FIRI.

Ca urmare a rezultatelor deosebite începând cu anul 2011 Universității "Lucian Blaga" din Sibiu i-a fost acceptat privilegiul de acordare a unui premiu special, numit Premiul Special "LAUS INGENII CAUSA" (Special Prize as a sign of honor, recognition and appreciation of scientific creativity and originality to inventors). În acest an, după o analiză oficială făcută de Juriul Internațional, Preşedintele ULBS Prof. univ. dr. ing. Constantin OPREAN a decernat premiul inventatorului ALIMOHAMMADI Sahand pentru o invenție extrem de utilă intitulată: "Granite Paint which looks like granite stone".

În timpul Jurizărilor, după 3 zile în care au existat diverse discuții între inventatori şi investitori, delegația de la ULBS a încheiat un acord de colaborare cu un întreprinzător din Marea Britanie, în vederea dezvoltării unui proiect de cercetare care să aiba la bază invenția prezentată de echipa de la ULBS.

Se observă o emulație a tinerilor din diverse țări care doresc ca pe măsura trecerii anilor să devină inventatori consacrați. Este şi exemplul românului Ionuț BUDIȘTEANU din Rm. Vâlcea care s-a prezentat anul acesta la Salonul de la Geneva cu o propunere de Proiect de Invenție extrem de fiabilă şi cu aplicabilitate industrială.

Dincolo de premiile şi succesul răsunător, mai mult sau mai puțin, al țărilor prezente la cel de-al 43-lea Salon Mondial de Invenții de la Geneva, sunt inventatorii al căror parcurs nu este facil din prisma a cel puțin două motive, după cum menționează preşedintele fondator domnul Jean-Luc Vincent. Primul motiv se referă la povara pe care o poartă inventatorii în raport cu lumea exterioară ce îi priveşte ca pe nişte "iluminați" paria ai societății. Această raportare a lumii exterioare nu face decât să inhibe creativitatea, dăruirea şi speranța inventratorilor, amatori sau nu, care stau în spatele produselor şi tehnologiilor care în definitiv au schimbat soarta omenirii.

Cel de-al doilea motiv ce inhibă entuziasmul inventatorilor rezidă în dificultatea de a promova invențiile, a le aduce pe piață şi a le comercializa. Acest fapt se datoreaza globalizării prin prisma faptului că de cele mai multe ori cei interesați de o invenție se află la o distanță considerabilă față de inventator iar comunicarea devine şi mai dificilă. De aceea evenimentul găzduit la Geneva în perioada 15-19 aprilie 2015, a reprezentat o şansă în plus pentru fiecare participant, fie el inventator sau investitor. Martor al acestei afirmații stă procentul de 45% de invenții expuse care au făcut obiectul unor contracte de licențiere.

Desigur că în urma acestui proces există şi invenții care din cauze politice, economice sau sociale nu îşi pot demonstra funcționalitatea dar gândul care ar trebui să-i reunească pe toți cei care au participat la acest eveniment ar trebui să fie unul pozitiv, îndreptat înspre ideea că diferența stă în materia cenuşie a fiecăruia şi dăruirea de a contribui la progres.

Inventatorii de la ULBS s-au aflat pe podiumul celor laureaţi, iar noi, cei prezenți acolo de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, am adus acasă meritele speciale ce se cuvin din plin şcolii noastre sibiene şi oamenilor noştri !

 Prof. univ. dr. ing. dr. ec. Mihail Aurel ȚÎȚU

 

Poze atasate
TRIUMFUL INVENTATORILOR ROMÂNI LA EDITIA CU NUMĂRUL 43 A SALONULUI MONDIAL DE INVENTII DE LA GENEVA – PREMII, MEDALII, DISTINCTII
TRIUMFUL INVENTATORILOR ROMÂNI LA EDITIA CU NUMĂRUL 43 A SALONULUI MONDIAL DE INVENTII DE LA GENEVA – PREMII, MEDALII, DISTINCTII
Comentarii