• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

ULBS PE PODIUMUL SALONULUI MONDIAL DE INVENȚII GENEVA 2014

Inventatorii de la ULBS s-au aflat pe podiumul celor laureaţi la Geneva, iar cei prezenți acolo de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu au adus acasă meritele speciale ce se cuvin din plin şcolii sibiane şi oamenilor săi.

Pentru cinci zile, în perioada  2 – 6 aprilie 2014, Geneva a fost capitala invențiilor găzduind cea de-a 42-a ediție a Salonului Mondial de Invenții de la Geneva. Comunicatul oficial al Salonului A aduS în prim plan una dintre cele mai prolifice ediții ale salonului, ediție în care au fost prezentate "doar invenții noi, proiecte care nu au mai fost văzute până la ora actuală" în nici un alt salon organizat în lume. Ediția din acest an, organizată în generosul spațiu al PALEXPO Geneva, a găzduit aproape 800 de expozanți din 45 de țări, vizitatorii fiind primii martori ai evoluției tehnicii aduse la Geneva de pe cinci continente. Au participat peste 60 000 de vizitatori de pe întreg mapamondul care au avut posibilitatea de a vedea cele 1000 de invenții expuse la Palexpo.       

Expoziția propriu-zisă, Salonul Mondial a adus în fața publicului inventatori şi cercetători independenți, inventatori din companii, institute de cercetare şi universități. Conform spuselor directorului Departamentului Protecția Proprietății Intelectuale şi al Centrului PATLIB Sibiu, prof.univ.dr.ing.dr.ec Mihail Aurel Țîțu, țările participante şi-au selectat ele mai întâi propriile invenții, iar în baza acestei selecții care se face la nivelul Ministerului, rata de succes este cam 1 la 10. "Anul acesta au fost subvenționate doar 24 de invenții din partea României, însă au mai fost vreo 6 invenții care s-au dus în nume propriu.ˮ

Elvețienii au luat marele premiu anul acesta, iar firma care a realizat invenția a fost o firmă românească pe care au cumpărat-o, lucru petrecut cu 3-4 luni înainte de Salon.

ULBS a fost prezentă la salon cu două invenții sub formă de prototip. Din cadrul “Echipamente comerciale, industriale şi de birou" amintim prima din cele două, "Scaunul pentru activitatea la computer cu principiu activ de destindere a coloanei vertebraleˮ ("Chair for working at a computer, with an active principle for spine relaxation"). Această invenție a fost apreciată de Juriul Internațional cu "Medalia de Aur cu Felicitările Juriului Internațional" şi cu "Premiul Newton" oferit de doamna Claire Prummel, directorul Platformei de Inovare United Motion Ideas din Franța. Invenția poartă semnătura echipei de inventatori Ioan Bondrea, Mihail Aurel Țîțu, Constantin Oprean, Ilie Carabulea, Ion Mărginean, Alexandru Marcel Moldovan, Adrian Bogorin-Predescu. În realizarea acestui prototip au fost implicați ca şi coautori un doctorand (Alexandru Moldovan) şi un student la master ULBS (Adrian Bogorin) şi, bineînțeles, a fost implicat şi mediul de afaceri (Atlassib), prin intermediul căruia s-a făcut posibilă realizarea prototipurilor.

Cea de-a doua invenție, din cadrul "Transport, motoare pentru vehicule, ambarcațiuni, aviatică, accesorii", este "Bicicleta cu sistem de recuperare energetică accentuatăˮ ("Bicycle with enchanced energy recovery system while ensuring movement autonomy") şi îi are ca autori pe Mihail Aurel Țîțu, Constantin Oprean, Ioan Bondrea, Ilie Carabulea, Ioan Mărginean, Alexandru Marcel Moldovan, Adrian Bogorin-Predescu, Dănuț Iunoaş. Pentru această invenție a fost acordată de asemenea “Medalia de AUR cu Felicitările Juriului Internațional" la această clasă şi Premiul AGEPI, al Agenției de Stat pentru Protecția Proprietății Intelectuale a Republicii Moldova.

"Invenția cu bicicleta a fost idee din 2013 cu Alexandru Moldovan şi Adrian Bogorin împreună cu Dănuț Ionaş au fost la München, la un concurs al inovării. Ei au fost singurii studenți din Sibiu care au ajuns la acest concurs cu bicicleta.ˮ adaugă prof.univ.dr.ing.dr.ec Mihail Aurel Țîțu.

Ca urmare a rezultatelor deosebite începând cu anul 2011 Universității "Lucian Blaga" din Sibiu i-a fost acceptat privilegiul de acordare a unui premiu special, numit Premiul Special LAUS INGENII CAUSA, iar în acest an, preşedintele ULBS prof.univ.dr.ing. Constantin Oprean a decernat premiul unui inventator din Turcia de la Universitatea din Selcuk, pentru invenția unui Dispozitiv de facilizare a circulației sângelui pentru pacienții cu insuficiență cardiacă terminală ("A permanent total artificial heart device.").   

Conform declarației prof.univ.dr.ing.dr.ec Mihail Aurel Țîțu, după Salonul de la Geneva, inventatorii ULBS au fost contactați de firma IKEA, cu care s-ar putea să iasă o colaborare pentru prototipul "Scaunului pentru activitatea la computer cu principiu activ de destindere a coloanei vertebraleˮ.

Directorului Departamentului Protecția Proprietății Intelectuale consideră că secretul în a avea succes constă în modul riguros de selecție a invențiilor sub formă de prototip, "în fiecare an ne-am prezentat cu o invenție în care am crezut, invenții care să aducă valoare, care pot fi aplicate în economie, care sunt utileˮ.

Pentru anul viitor, ULBS şi-a propus să realizeze un mare proiect în domeniul transporturilor, cu care să ia un premiu şi mai mare. Cu toate că a început şi mai târziu decât alte colective de cercetare consacrate care lucrează în domeniul ăsta dinaintea Sibiului (Iaşi, Cluj ş.a.) ULBS a ajuns să acumuleze un astfel de palmares, prin încrederea în forțele proprii. "Am participat în Kuweit, la Bruxelles, Geneva, Croația, Polonia, Rusia şi prin România la divese Saloane. Am vrea să încercăm să ajungem în 2015 şi în China...ˮ spune directorului Departamentului Protecția Proprietății Intelectuale.

Prof.univ.dr.ing.dr.ec Mihail Aurel Țîțu declară că "în spatele unor astfel de recunoaşteri este foarte multă muncă. Lumea nu prea ştie lucrul ăsta. Ar trebui să fie luat mai mult în calcul numărul de zile şi nopți necesare pentru a face astfel de teste. De exemplu, la scaunul acesta s-a lucrat de aproape trei ani. La ataşul lui am lucrat de peste un an si jumătate, iar cei cu care am lucrat şi-au alocat foarte mult timp, deci e foarte multă muncă".

Datorită prestației la Geneva, inventatorii sibieni au primit drept premiu şi un stagiu gratuit în Franta la Lyon, lucru extrem de important şi de util.

Dintre invențiile expuse în cadrul Salonului, 42% au provenit din Europa, 54% din Asia şi Orientul Mijlociu şi 4% au provenit de pe alte continente. Potrivit comunicatului oficial al Salonului, cele mai bine reprezentate țări au fost: China, Tailanda, Rusia, Arabia Saudită, Iran, Franța, Polonia, România, Corea, Germania, Elveția, Croația, Spania, Malaezia, Moldova, Portugalia.

În 2010 s-a înființat la Sibiu Centrul Regional pentru Protecția Proprietății Intelectuale care este subordat direct Oficiului European de Brevete  de la München şi Oficiului de stat pentru invenții şi mărci de la Bucureşti . În cadrul Universității funcționează acest centru regional, unde se acordă consultanță şi unde există şi o brevetotecă .

 

 

Ioana Radu

Pescaru Bianca

 

 

Comentarii