• Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

ULBS te trimite pe meleaguri straine!

ULBS te trimite pe meleaguri straine!

Studenţii îşi doresc să obţină rezultate cât mai bune în sesiune, este o lege nescrisă. Pentru majoritatea aceste reuşite se concretizează în burse de studiu sau de merit, iar pentru mulţi bursele în străinătate reprezintă o reuşită mult mai notabilă.

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu oferă oportunitatea studenţilor săi de a pleca în străinătate, cu bursă, prin intermediul Programului ERASMUS.

Precizări în legătură cu acest program am primit de la doamna Daniela Preda, coordonatoarea  Departamentul de Relaţii Internaţionale, Protocol şi Programe Comunitare.

 

Ce este ERASMUS?

  ERASMUS permite studenţilor din instituţii de învăţământ superior să efectueze o mobilitate de studiu sau practică/plasament cu o durată cuprinsă între 3 luni şi 12 luni, într-o universitate parteneră, pe baza unui Acord Bilateral.

Programul presupune acorduri bilaterale între universități care permit studenților să efectueze mobilități de studiu, iar în timpul acestei mobilități studenții străini sunt tratați la fel ca cei ai instituției partenere, adică pot urma cursuri, pot fi cazați în cămine, au acces la biblioteci sau la orice alte servicii şi facilități. Mai mult, materiile studiate în timpul stagiului sunt recunoscute integral de universitatea de origine, astfel încât studenții nu mai sunt nevoiți să dea examene de diferență.

 

Cum se obține o mobilitate ERASMUS?

Primăvara, în lunile martie-aprilie, fiecare facultate afişează locurile disponibile pe care le are prin Programul LLP ERASMUS şi universitățile unde se pot desfăşura mobilitățile.

Tot la avizierul facultății se vor afişa detalii exacte despre procedura de selecție, adică ce documente trebuie să conțină dosarul de candidatură sau dacă trebuie susținut şi un interviu.

În general, în dosar trebuie să fie incluse un formular de candidatură, un CV în format Europass, o scrisoare de intenţie/motivație în care se precizează opțiunile de mobilitate, un extras din foaia matricolă, şi un atestat de cunoaştere a limbii ţării de destinaţie.

Studenţii vor alege țara în care vor urma să plece în funcţie de specializarea pe care o au în prezent şi în funcţie de parteneriatele universităţii. Instituțiile partenere ale Universității "Lucian Blaga" din Sibiu se găsesc în Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia şi Turcia. Fiecare facultate are o listă a acordurilor bilaterale disponibile pe care le va afişa la avizier în perioada de selecție.

 

De ce ai alege ERASMUS?

Visul oricărui student este acela de a studia la o universitate din Uniunea Europeană fără a plăti taxe de şcolarizare, iar acest program îi oferă această oportunitate. Pe lângă aceasta studenţii îşi pot face reţele de noi prieteni din toate colţurile lumii cu care pot ţine legătura şi după terminarea perioadei de studiu în cadrul programului.

În plus aceştia au şansa să călătorească în Europa şi să viziteze locuri pe care l-au văzut doar în reviste sau la televizor. În lunga lor călătorie pot exersa o limbă străină pe care o cunosc deja, sau pot învăţa una nouă. Şi pentru că grija oricărui student este ca la întoarcere să nu mai trebuiască să susţină examene, ERASMUS permite echivalarea cursurilor şi creditelor obţinute. În plus, studenţilor li se acorda un grant (aproximativ 400 Euro) pentru a-i ajuta să acopere cheltuielile de transport şi subzistență (inclusiv cheltuielile cu asigurarea şi viza) legate de perioada de studiu sau de plasament în străinătate.

Pentru un student de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu cea mai la îndemână metoda de a ajunge să studieze în străinătate este  ERASMUS. La ULBS, acest program este gestionat de Departamentul de Relații Internaționale aflat în clădirea Rectoratului, parter.

Adina Ostafi

 

Comentarii