• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Un an de mandat, impliniri si sperante

Un an de mandat, impliniri si sperante

– Domnule profesor Ioan Bondrea, în urmă cu mai bine de un an candidați la funcția de Rector al Universității Lucian Blaga din Sibiu. Care au fost, la acel moment, argumentele care v-au determinat să o faceți?

– La acel moment a fost în primul rând dorinţa de a aduce un suflu nou în cadrul Universităţii, un suflu dinamic în cadrul managementului de top al Universităţii. Sigur că am dorit la momentul respectiv să aduc experiența celor patru ani de decanat de la Facultatea de Inginerie şi să încercăm să trecem de la o extindere cantitativă a Universităţii la o extindere pe orizontală, adică să trecem la o altă dimensiune,  cea calitativă,  pentru a realiza un învățământ creativ şi stimulator, care să integreze rezultatele cercetării ştiințifice naționale şi internaționale în dezvoltarea capitalului intelectual.

 

– Întreaga instituție a fost restructurată prin regruparea departamentelor şi reducerea numărului de facultăți. Ce a stat la baza deciziei de schimbare a structurii Universității "Lucian Blaga" din Sibiu?

– Restructurarea a fost făcută de vechea conducere sub imperiul legii educaţiei, impuse de Ministerul Educaţiei şi Cercetării la vremea respectivă. Sigur, eu am încercat să fac o optimizare în zona direcţiei generale administrative, în zona structurilor comisiilor, care aparţin de prorectorii mei, şi din nefericire, am simţit o oarecare ineficiență din punct de vedere organizatoric. S-a încercat totuşi, pentru operaționalizarea programului managerial şi eficientizarea structurilor administrative din cadrul universității, o adaptare a structurii organizatorice a ULBS.

 

– Care sunt marile proiecte pe care le aveți pe masa de lucru pentru viitorul ULBS? Spuneți-ne câte ceva despre direcțiile de dezvoltare ale Universității.

– Aş pune două jaloane în dezvoltarea universităţii, ca termeni 2020-2030, pentru că eu lucrez cu echipa pentru o strategie până în 2020, dar şi cu anumite proiecţii cu balansare şi proiecţii pentru 2030. Un jalon important este acela de a crea o universitate sustenabilă. Și când spun sustenabilă mă gândesc la economic, academic, cercetare, cultură şi sport. Prin această strategie doresc să particip efectiv la dezvoltarea sustenabilă a acestui oraş. Pentru că universitatea este pilonul cetăţii Sibiu. Universitatea trebuie să facă acum ceea ce a făcut Biserica în anii 1850 şi 1874, şi anume a coagulat zona educaţiei prin această îmbinare a teologiei cu pedagogicul. Pentru că Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu e un punct de inflexiune în cultura Sibiului, şi dacă Sibiul vrea să se dezvolte din toate punctele de vedere, este important ca oraşul nostru să participe la dezvoltarea universității. Şi eu îmi asum această responsabilitate de a participa cu universitatea la dezvoltarea Sibiului. Sunt foarte mândru când vin la mine oameni din companii şi îmi spun că fără universitate ei n-ar fi putut să existe aici în Sibiu.

 

– În ultima perioadă, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a demarat o serie de parteneriate cu agenți economici la nivelul fiecărei facultăți. În ce constau acestea?

– Sigur sunt filosofii diferite în modul de abordare a unor universităţi pe plan mondial. Europa e total diferită de America, China e total diferită de America şi Europa, noi suntem diferiţi de Europa. De mult universităţile nu mai sunt pur elitiste. Într-o lume în care statul începe să te ajute din ce în ce mai puţin cu fonduri, trebuie să te duci înspre zona afacerilor, spre zona reală, şi o dovadă că există un potenţial enorm în această zonă, este Facultatea de Inginerie, şi sună oarecum subiectiv, pentru că sunt eu de acolo, dar aşa este. Facultatea de Inginerie are 10 laboratoare create de partenerii economici ai universităţii, de la zugrăvit, mobilier până la dotare. Niciodată din fondurile noaste proprii sau ale altora nu puteam să creăm aceste laboratoare noi la standardul la care sunt şi de aceea eu mizez foarte tare pe această zonă a parteneriatelor între universitate şi mediul de afaceri din comunităţile locale.

    Tocmai de aceea am avut o întâlnire de lucru a Consiliului Consultativ din care fac parte directori de mari instituţii private, vrem să întărim această legătură şi sunt semnale că suntem pe drumul cel bun. E important, cu atât mai important, cu cât, iată, proiectele de viitor 2014 nu se vor finanţa deloc de la buget, ci din proiecte europene. De altfel ne-am gândit strategic, noi am avansat 6 proiecte foarte mari de cercetare începând cu 2014 pe zona infrastructurii, pentru că vrem să creăm în primul rând baza aceasta sportivă, o sală de sport, pista de atletism, sala de sport de 1000 de locuri, necesară pentru dezvoltarea sănătoasă a studenţilor şi nu numai, tot aici vrea să creăm prin aceste proiecte, nişte centre de cercetare pilon în zona ecosistemului. Sunt proiecte pe care le-am avansat deja în faza de prefezabilitate şi ele sunt cuprinse în planul Consiliului Judeţean, dar şi în planul celor de la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru.

 

– Ce reprezintă evaluarea EUA şi ce rezultate a avut la ULBS?

– Este un lucru pe care l-am acceptat anul trecut în luna mai, reprezintă vocea de bază a comunității de învățământ superior din Europa. Am ţinut să luăm parte la acest exercițiu dintr-un motiv foarte simplu, venea o echipă de foşti rectori, preşedinţi de universităţi din afară şi în mod obiectiv făceau o radiografie a universităţii la momentul 2012. Dar mai apoi spre bucuria mea am avut,  de câştigat mai multe lucruri din această evaluare EUA.

    La a doua vizită am văzut că în multe zone au început să se mişte rotiţele în angrenajul universităţii. O surpriză foarte plăcută mi-a creat-o starea studenţilor şi modul în care au abordat această evaluare. Am văzut studenți entuziaşti, care vorbind engleza cu membrii comisiei şi-au exprimat părerile despre ceea ce înseamnă implicarea lor în viaţa Universităţii şi  mi-am reconfirmat, că avem studenți buni şi studenți pe care ne putem baza. E un lucru încurajator şi le-am mulţumit.

    În ansamblu, mă bucură că aceste rotiţe funcţionează, că au început să se mişte şi nu vreau să pierd această mişcare, că se gripează cu timpul, tocmai de aceea am început şi avem discuţii cu cei din Comisia de Calitate pentru a inventaria la nivelul universităţii toate procesele şi pentru a vedea care sunt regulamentele şi procedurile ce ne lipsesc.

    M-am bucurat de finalul vizitei şi de raportul preliminar în care membrii comisiei au avut concluzia următoare: "Am vizitat o universitate bună care are un rol important în comunitatea locală şi regională şi care este determinată să îmbunătăţească atât calitatea activităţilor didactice cât şi a celor de cercetare naţională şi internaţională. Încurajăm universitatea să continue acest efort".

    Deci, iată, au apreciat dorinţa echipei de a îmbunătăţii lucrurile şi de a face lucrurile să se mişte. Eu zic, una peste alta, că a fost un câştig, acum o să vedem în luna ai raportul final şi ceea ce există în raportul preliminar, sigur, cunoaştem care sunt punctele slabe, lucrurile care trebuie îmbunătăţite, dar avem şi lucruri bune cu care putem continua.

 

– Ca o concluzie, cum a fost anul 2012-2013 pentru ULBS? Sunteți mulțumit? Ce v-ați dori pe viitor?

– Eu aş vrea mai mult, sigur, pentru universitate, dar făcând acum o sinteză a stării universităţii, mi-am dat seama că s-au făcut foarte multe lucruri. Sunt mulţi oameni angrenaţi în destule lucruri interesante, sunt studenţi angrenaţi în multe activități, există, desigur, mulţi spectatori, dar mie mi se pare normal. Totul este să canalizăm toate aceste voci într-o zonă a dezbaterilor constructive nu distructive, pentru că eu n-am venit aici pe această funcţie să distrug, ci să construiesc. Ori, singur nu pot să fac acest lucru.

    Pe viitor mi-aş dori menținerea calificativului "Grad ridicat de încredere!" pentru ULBS, menținerea structurii programelor de studii universitare pe clasele de ierarhizare, creşterea ponderii programelor de licență acreditate, creşterea numărului de parteneriate şi contracte cu universități şi mediul extern. Drept dovadă, şi mă onorează acest lucru, recent am primit o invitaţie de "Distiguish speaker" la forumul Europa-Asia din China, unde participă vicepreşedinţi, preşedinţi, premieri, ambasadori.

 

Ioana Bărbulescu

Lucian Grozea

Comentarii