• Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

Venez improviser!

Venez improviser!

Luna martie este pentru sibieni în general şi pentru mediul universitar în mod special "Luna Francofoniei", iar Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu împreună cu Lectoratul Francez din Sibiu, coordonat de către Pierre Guiol, păstrează vie tradiţia sărbătoririi acestor zile dedicate Francofoniei.

"Propunem anul acesta altceva, o hegemonie a culturii franceze", ne-a declarat Pierre Guiol. Acesta ne-a explicat că prin intermediul activităţilor dedicate zilelor francofone s-a dorit participarea şi implica-rea tuturor categoriilor de vârstă, cât şi de preferinţe, pornind de la elevi, studenţi până la persoane ce prezintă un interes aparte pentru o cinematografie mai intelectuală, ca de exemplu, cinematografia africană.

Astfel, în cadrul zilelor francofone i-am întâlnit pe tinerii studenţi din anul I ai  Departamentului de Artă Teatrală de la Facultatea de Litere şi Arte.

Aceştia au debutat în 19 martie, la Librăria Humanitas, cu prima lor apariţie publică intitulată "Si les mots m’étaient contées, un spectacol din "Cabaretul cuvintelor" de Matei Vişniec, coordonator artistic Florin Coşuleţ şi coordonator lingvistic Diana Nechit.

Reprezentaţia tinerilor studenţi însă nu s-a oprit doar la acest spectacol.

"Venez improviser!" a fost apelul de chemare al studenţilor împreună cu Diana Nechit şi Doriana Tăut. Aceştia ne-au deschis porţile STUDIOULUI CAVAS din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte din Sibiu, în 20 Martie şi ne-au invitat să luăm parte la programul lor artistic intitulat "Match d’impro Francophone".

Studenţii împărţiţi pe două grupe, una roşie şi una albastră, au păşit  în scenă degajaţi, plini de creativitate şi dozaţi cu amuzament. În cadrul reprezentaţiilor i-am putut urmări şi pe tinerii elevi ai Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu'', care  au încântat  privirile participanţilor şi împreună cu studenţii de la teatru au reuşit să ducă la bun sfârşit un "match d’impro" extraordinar.

François Montier, Valeriu Iarca, Alexandru Udrea cunoscut şi sub numele de scenă "Raj", datorită aspectului său bollywoodian, reprezintă doar o parte dintre cei care au trăit experienţa jocului de improvizaţie pe scenă. "M-am simţit foarte bine pe scenă şi nu am avut emoţii. Publicul a fost receptiv şi interesat oferindu-ne o ambianţă frumoasă prin căldura ce ne-a transmis-o", a declarat tânărul student francez François Montier.

 Prin intermediul acestui tip de spectacol, s-a dorit să se schimbe percepţia tinerilor despre limba franceză şi cu această ocazie să o cunoască mai bine. "Am încercat un atelier de formare pe improvizaţie teatrală. De fapt totul se încadrează într-un  proiect mai larg, care încearcă să aducă limba franceză în atenţia studenţilor. Încercăm să îi facem să se distreze în limba franceză, să cânte în franceză şi să nu mai aibă atitudinea aceasta strict profesională, strict dinspre literatură-gramatică. Am dorit o altă abordare, o abordare care să-i arate aşa cum sunt ei: proaspeţi, tineri şi deştepţi" a declarat lect. univ. Diana Nechit, de la Departamentul de Artă Teatrală, Facultatea de Litere şi Arte din Sibiu.

Publicul compus din profesori, elevi, studenţi şi iubitori de teatru s-a declarat mulţumit de prestaţia studenţilor şi de bucuria şi sensibilitatea transmisă.

 

Anda-Maria Mircevi

 

 

Poze atasate
Venez improviser!
Venez improviser!
Venez improviser!
Comentarii