• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Vivat! Crescat! Floreat!

Vivat! Crescat! Floreat!

Cu o istorie educațională de peste 635 ani, Sibiul a fost şi va rămâne unul din cele mai importante centre universitare din România. Din 1380, când au fost puse bazele primei şcoli, şi trecând prin anul 1786, când a fost înființată prima instituție de învățământ superior - Cursul Preparandial de învăţători din Sibiu continuând cu înființarea centrului universitar – oraşul nostru a fost într-o permanentă evoluție din punct de vedere academic.

12 mai 1995 este un reper în destinul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu. Este momentul în care instituția de învățământ superior, născută acum aproape jumătate de secol a fost botezată cu numele unuia din promotorii spiritualității româneşti, Lucian Blaga. Nu e numai un omagiu adus poetului şi filosofului, a cărui creație îşi trage seva din pământ transilvănean, dar şi o formă de asumare a unei sarcini dificile, de a se ridica la valoarea numelui pe care îl poartă.

În urmă cu douăzeci de ani, alegerea patronului instituției academice a determinat o nouă etapă în evoluția învățământului universitar sibian. A devenit obişnuință ca roadele muncii de la ULBS să fie recunoscute, activitățile didactice şi de cercetare de la Sibiu fiind apreciate atât în țară cât şi în străinătate. Dovadă stau numeroasele parteneriate cu instituții academice din întreaga lume, proiectele comune şi schimburile de studenți şi cadre didactice. În vremuri de cumpănă pentru întreg sistemul de învățământ, ULBS a continuat să se dezvolte, să facă performanță.

Îngemănarea dintre cetatea Sibiului, în care universitatea şi-a găsit gazda perfectă, care, în timp, a devenit acasă, cu filonul filosofic şi poetic sugerat de opera lui Lucian Blaga, a descătuşat forțele creatoare ale celor ce au făcut parte sau sunt parte a trupului instituției.  Premiile câştigate de studenții noştri la diferite concursuri naționale şi internaționale, rezultatele ştiințifice excepționale ale cadrelor didactice, în diferitele domenii de specializare, din cadrul facultăților aparținând ULBS sunt mărturie a rezistenței peste timp a instituției. Colaborarea dintre universitate şi unele instituții publice şi agenți economici au îmbunătățit formarea profesională a studenților încă din timpul facultății, fiind o prioritate susținută de necesitatea transpunerii cunoştințelor teoretice în practică, de găsirea unei soluții la un aspect profund legat aşteptările studenților noştri.

Trăim într-o societate în care lucrurile se mişcă alert, principiile se construiesc şi se reconstruiesc pe măsură ce generațiile se schimbă, iar pentru a deveni performanți e nevoie să ținem pasul cu transformările regăsite în toate domeniile de activitate. Lucian Blaga scria că "Începi să mori când pe niciun plan de activitate nu te mai poți depăşi", dar ceea ce ne dorim noi este să evoluăm, să găsim resurse pentru a ne autodepăşi.

Rețeta succesului este ambiția continuă de a răspunde altor şi altor provocări, adaptarea la cerințele societății aflate într-o evoluție dinamică. Nu poți face perfomanță fără a te raporta mereu la viteza amețitoare a progreselor ştiințifice, iar succesul nostru constă şi în această capacitate de înțelegere şi dorința de a ține pasul cu tot ce e nou.

Sunt mândru că fac parte din comunitatea academică a acestei universități de prestigiu național şi internațional. Sunt mândru ca acest oraş minunat poartă atributul de oraş universitar datorită, în primul rând, Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Locul pe care Universitatea "Lucian Blaga“ din Sibiu îl ocupă astăzi li se datorează deopotrivă cadrelor didactice, personalului nedidactic şi, în special studenților noştri, pe care îi consider parteneri în activitatea noastră. Nimic în această universitate nu s-ar fi putut face fără aportul nemijlocit al acestor studenți şi, de aceea, există o permanentă legătură, o simbioză între cadrele didactice care sunt implicate în cercetare şi studenți.

Mulțumesc tuturor acelora, cadre didactice, personal nedidactic şi studenți care, acum 20 de ani, au făcut din 12 Mai 1990 un reper simbol al unui nou început!

La mulți ani ULBS! La mulți ani comunității academice sibiene! La mulți ani tuturor şi împlinirea tuturor năzuințelor!

Prof.univ.dr.ing. Ioan BONDREA

 

Comentarii