• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Voluntariat sau dezvoltare "pe alese"

Voluntariat sau dezvoltare "pe alese"

Studentul mileniului al III-lea: persoană cu spirit obiectiv, analitic datorită imensului flux informatic la care are acces; o persoană integră, cuprinsă de dorința muncii.

Cu mult timp în urmă am întâlnit un băiat pe nume Adrian, un om pe care am avut norocul de a-l cunoaşte din ce în ce mai mult, odată cu trecerea timpului. Deşi era o persoană foarte sociabilă, uneori trecea peste limita evidenței şi tindea să devină puțin ridicol. Dacă, fiind într-un grup, nu putea avea un comentariu inteligent asupra subiectului discutat se rezuma la a face o glumă proastă pe seama unui coleg sau prieten, doar pentru a atrage atenția, chiar şi pentru cinci secunde. Pe scurt, era o persoană ce nu-şi găsea locul.

Anul trecut, în luna octombrie, în timp ce se plimba pe holurile facultății de jurnalistică a fost întâmpinat de către o domnişoară ce i-a înmânat un formular de aplicare pentru înscrierea într-o organizație de voluntariat. Nu-l interesase până atunci să facă o muncă neplătită, mai ales că nu muncea neaparat pentru propriul interes. S-a decis să completeze acel formular doar pentru a mai avea şansa de a flirta puțin cu acea domnişoară zâmbitoare. A completat acel formular şi s-a înscris în AIESEC Sibiu.

În momentul în care s-a înscris nu ştia de fapt că AIESEC (Association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales) era cea mai mare organizație studențească din lume, fiind răspândită în peste 120 de țări cu peste 86 000 de membrii la nivel global. La nivelul oraşului Sibiu, Adrian a făcut parte din 3 echipe de proiect, a fost coordonator pentru încă două şi a fost plecat în Siberia pentru 85 de zile pentru a lucra ca voluntar.

La o primă impresie, pare că prin voluntariat tot ceea ce faci este să ajuți pe alții pentru că ai prea mult timp liber. În spatele acestei cortine este de fapt adevăratul sens al acestei activități: “Munca trezeşte şi educă ascultarea, stăpânirea de sine, atenția, siguranța şi răbdarea." Samuel Smiles

În momentul în care această muncă este depusă pentru a face o schimbare înspre bine, în jurul tău, oricât de mic ar fi acel impact pe care îl creezi, el se transmite celor care luptă pentru aceleaşi cauze.

AIESEC a fost creată la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, de către 7 studenți proveniți din țări diferite. Principalul motiv pentru crearea unei organizații studențeşti de asemenea nivel a fost ca toate țările implicate în cele două războaie să se înțeleagă reciproc pentru ca pe viitor să nu mai existe divergențe ce pot duce la un al treilea război. Modalitatea prin care se poate ajunge la o înțelegere este aceea de schimb al studenților. Putem coincide că atunci când nu cunoaştem ceva despre o anume persoană tindem să ne fie teamă de aceasta sau să o tratăm cu ostilitate, mai ales când aceasta vine dintr-o altă cultură despre care nu neapărat  cunoaştem prea multe. Prin AIESEC putem face schimburi de experiențe, cunoştiințe şi oameni de valoare. Oameni care odată ce călătoresc într-o altă țară şi lucrează pe diferite proiecte de voluntariat, se întorc la ei în țară cu o altă perspectivă asupra a ceea ce e dincolo de graniță.

 "Eu mă numesc Popescu Ionuț Adrian şi momentan sunt student, fac voluntariat şi cred că munca *neplătită* mă dezvoltă mult mai mult decât un salariu la finalul unei luni ce o petreci lucrând la un ghişeu."

 

Samfira Roxana - Margyt

 

Comentarii