• CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a luat startul în noul sezon al Campionatului Național,la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În cadrul evenimentului, rectorul ULBS, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, le-a transmis baschetbaliştilor că Universitatea va contin...

 • Presa trebuie să fie de partea celui căruia i s-a încălcat un drept

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-a început turneul național "Starea Nației" din seria celor 30 de oraşe pe care vrea să le vizite pentru a se întâlni cu studenții şi publicul emisiunii sale.

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism şi Comunicare şi Relații Publice au avut şansa extraordinară de a participa la o discuție cu două dintre personalitățile mass-mediei sibiene, cu scopul inițierii practice în lumea presei. Întâlnirea, or...

 • CSU Sibiu si-a prezentat lotul la ULBS

  Echipa de baschet masculin CSU Sibiu şi-a prezentat lotul de jucători cu care a ...

 • Presa trebuie să fie de partea celu...

  Jurnalistul Dragoş Pătraru a venit, vineri 18 noiembrie, la Sibiu, unde şi-...

 • Jurnalismul atunci, acum si in viitor

  Studenții din anul I de la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Jurnalism &...

Zilele Internationale ale ULBS - experientă si cunoastere

Zilele Internationale ale ULBS - experientă si cunoastere

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a reunit studenți, profesori, personalități, specialişti în internaționalizare şi invitați de peste hotare la una dintre cele mai importante acțiuni academice desfăşurate în luna martie a acestui an, Zilele Internaționale ale ULBS.

    "Într-o societate axată din ce în ce mai mult pe educație, cercetare şi inovare, provocările la care sunt supuse universitățile devin din ce în ce mai mari. Ele trebuie să devină atractive la nivel internațional şi să pregătească tinerii pentru o piață de muncă multinațională şi extrem de competitivă". Acesta a fost mesajul sub care s-a desfăşurat manifestarea, încercând să ofere o platformă de comunicare pentru personalul didactic şi administrativ interesat de problema internaționalizării.

    Conducerea Universității "Lucian Blaga", a fost reprezentată la cel mai înalt nivel, prin rectorul ULBS profesor universitar doctor Ioan Bondrea, preşedintele ULBS profesor universitar doctor Constantin Oprean şi Daniela Preda, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale al ULBS, vorbind audienței despre schimbările pe care le-a adus internaționalizarea instituției, mediului universitar.

    Directorul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), profesor universitar doctor Adrian Curaj, lector universitar doctor Viorel Vulturescu, reprezentant al Ministerul Educației Naționale, scriitorul şi publicistul Emil Hurezeanu, precum şi oaspeții internaționali de la Universitatea din Evora, Portugalia au luat parte la eveniment, punctând fiecare în discursul său importanța pe care o are valoare unicității istoriei ştiințifice, tehnologice şi culturii româneşti.

    În discursul său rectorul ULBS, Ioan Bondrea a insistat pe necesitatea ca studenții plecați cu burse în străinătate să se întoarcă cu o altă viziune asupra vieții academice, pentru că, preciza domnia sa "în ultima vreme, cu cât vin mai mulți studenți străini în universitate şi cu cât pleacă mai mulți studenți în străinătate, percepția vieții academice în universitate se schimbă. Acest lucru mă bucură şi încurajez şi în viitor acest schimb, dar l-aş dori nu numai în zona academică, ci şi în zona cercetării".  

    O comparație între ceea ce se cere şi ceea ce se oferă educației româneşti a fost făcută de Preşedintele Senatului ULBS, Constantin Oprean, care s-a arătat nemulțumit de faptul că "astăzi vedem că există voci, multe dintre ele autorizate, care vorbesc de calitatea slabă a sistemului de învățământ din România, dar că în lege scrie că educația ar trebui să primească 6% din PIB, iar astăzi nu ştiu dacă atinge cifra 3".

    La finalul evenimentului, Adrian Curaj, Directorul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării a transmis codul pentru viitorul universităților româneşti: SMART. "Pregătim în consorțiul pe care îl coordonăm, care este format din 11 instituții şi 138 de instituții asociate, elaborarea strategiei de cercetare 2014 – 2020 şi toată lumea discută de acea componentă de specializare SMART". De asemenea a adăugat faptul că "specializarea SMART discută de consultări, discută de specializări, dar pentru mine, România este specială pentru că are multe lucruri de spus".

    Cea de a doua parte a lucrărilor a cuprins trei sesiuni de work-shop, coordonate de Călin Deneş, Horațiu Rusu, Alan Stamey şi Remus Brad. Work-shop-urile numite Internaționalizare în educație, Internaționalizare în cercetare şi Work-shop-ul Transferul inovației în comunitățile locale şi mediul econo-mic s-au bucurat de aprecierea participanților, întreg evenimentul fiind considerat un succes.

                                                               I.B.

 

Poze atasate
Zilele Internationale ale ULBS - experientă si cunoastere
Zilele Internationale ale ULBS - experientă si cunoastere
Zilele Internationale ale ULBS - experientă si cunoastere
Comentarii