Conferință

Patru ediții de provocări în științele socio-umane

Patru ediții de provocări în științele socio-umane

Andreea Cernea, Lavinia Tofan, Alexandru Comăniciu

Vineri, 28 mai 2021, Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a organizat online, prin platforma Google Meet, cea de-a patra ediție a Conferinței Științifice Studențești „Noi provocări în științele socio-umane la începutul mileniului III”/ The Scientific Student Conference „New Challenges in the Social Sciences and Humanities at the Beginning of the 3rdMillennium”.

Evenimentul s-a adresat studenţilor de la programele de licență, masterat și doctorat. Anul acesta, conferința a fost susținută de peste 150 de studenți din toată țara și din străinătate, dintre care 75  sunt studenții Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Temele prezentate au fost diverse, de la opinii asupra Transilvaniei la sfârșit de secol XIX, până la sistemul educațional din România pe vremea pandemiei.

Întrebaţi despre ce au simţit referitor la această experienţă, studenţii au oferit numai cuvinte de bine/laudă. Adela Denghel, studentă în anul III, la Psihologie, cea care s-a implicat activ și în organizarea conferinței, în rolul de moderatoare a sesiunii de deschidere, în limba engleză, dar și în cadrul panelului la care a și participat, a afirmat: „Am apreciat, în mod deosebit, calitatea din punct de vedere metodologic a lucrărilor prezentate, atât a colegilor din universitatea noastră cât și a participanților din celelalte centre universitare. Consider, de asemenea, excelentă oportunitatea pe care au avut-o studenții de a se implica în organizare”. Mara Hodîrnău, studentă în anul I la Masteratul „Publicitate și Brand” a menționat faptul că: „Pentru mine, conferința științifică studențească a fost, în primul rând, o experiență nouă, deoarece anul acesta am participat pentru prima dată. De asemenea, posibilitatea de a viziona prezentările unor lucrări interesante, realizate de participanți din întreaga lume, este o experiență deosebită. Remarcabil a fost și faptul că în urma prezentării, fiecare participant a primit feedback-ul profesorilor de la mai multe specializări si universități, care au fost prezenți pe parcursul sesiunilor. Nu în ultimul rând, aparte pentru mine a fost și oportunitatea de a modera sesiunile conferinței, în colaborare cu alte colege din cadrul universității noastre”, iar Aurica Sviderschi, de la aceeași specializare, a precizat: „Mi-a făcut o mare plăcere să particip la această conferință. Am avut ocazia atât să îmi prezint lucrarea de licență, cât și să fiu moderatoare alături de colegele mele. La secțiunea Comunicare și cultură au fost aduse în discuție teme inedite, lucrări bine elaborate, axate pe probleme importante și actuale. Mă bucură faptul că am putut face schimb de idei și de a ne inspira reciproc împreună cu studenți din alte instituții din România, dar și din străinătate. Felicitări participanților pentru munca depusă și organizatorilor pentru acest eveniment reușit!”

Conferința studențească oferă posibilitatea schimburilor interdisciplinare de cunoștințe, a colaborării academice, a dezvoltării cercetării și a inițierii de proiecte între studenți, a conștientizării asupra schimbărilor dinamice din societate, a explorării trendurilor, precum și a dezbaterii provocărilor actuale, în paralel cu găsirea de soluții.

Prima ediție a Conferinței studențești a avut loc în 2018, găzduind 27 de studenți din întreaga țară. De la an la an, numărul acestora a crescut, programul incluzând și o serie de activități în Sibiu sau prin împrejurimile acestuia. Din cauza crizei pandemice, în  ultimii doi ani, Conferința s-a desfășurat online, cu gândul și speranța că în anii următori studenții se vor putea bucura din nou de priveliștile Sibiului.

Felicitări tuturor participanților şi mult succes pentru lucrările din anii următori!