Învățământ

O Universitate – O mie de voci

O Universitate – O mie de voci

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se mândrește cu o cultură studenţească foarte puternică, prin existenţa celor 14 asociaţii studenţeşti reunite în Sibiu, dar şi a filialelor unor asociaţii studenţeşti internaționale, precum: Asociaţia studenţească AIESEC, Asociaţia studenţească SOLIDUS, Asociaţia studenţească START, Organizația Tinerilor Basarabeni din Sibiu, Asociaţia studenţilor europeni AEGEE etc. Sunt organizate evenimente, concerte, campanii, conferinţe, iar studenţii contribuie constant prin activităţi de voluntariat, dând dovadă de implicare şi spirit de echipă. Ei sunt o sursă inepuizabilă de energie, iar ULBS le sprijină proiectele, oferindu-le resursele necesare ca acestea să prindă viaţă. Prin interviurile lor, studenţii, nostalgici de anii facultății, transmit câteva sfaturi şi impresii referitoare la viaţa de student la ULBS.

Un material realizat de 

Ioana Mărginean, Aura Trif, Elena Roman

Contributori: Luca Gabriela-Elena, Duhomnicu Alberto-Andrei, Mikola Andra, Tofan Lavinia, Nemeți Ștefania, Comăniciu Alexandru și Cojocaru Mălin-Ion.

Testimonialele studenților:

„… am hotărât că și eu voi deveni unul dintre specialiștii care muncesc din tot sufletul și își dedică timpul în scopul salvării acestei comori biologice pe care planeta noastră o adăpostește”

„Bună ziua! Mă numesc Silviu Țicu și sunt student la Facultatea de Științe, din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, profilul Ecologie și Protecția Mediului, anul 3.

Cu această ocazie aș dori să vă prezint în câteva rânduri ceea ce reprezintă pentru mine, facultatea și mediul universitar sibian, dar și amprenta pe care acestea au lăsat-o asupra mea.

Am ales domeniul pe care îl urmez din pură pasiune, dar și din dorința de a transforma această pasiune într-o carieră. Încă din copilărie eram fascinat de natură și de ceea ce reprezintă lumea vie, citind și documentându-mă din cărți de specialitate, urmărind numeroase documentare care prezentau fascinanta lume sălbătică, precum și din munca pe care o depuneau biologii, ecologii și diferiți oameni în lupta pentru salvarea biodiversității. Am fost atras iremediabil de acest domeniu și am hotărât că și eu voi deveni unul dintre specialiștii care muncesc din tot sufletul și își dedică timpul în scopul salvării acestei comori biologice pe care planeta noastră o adăpostește. Așa că, după finalizarea liceului, am hotărât să mă înscriu la facultate și să studiez „Ecologia la Sibiu”.

Cei trei ani de studiu au trecut mult prea rapid însă au fost niște ani esențiali în dezvoltarea mea personală, socială și profesională. Privesc cu bucurie în urmă, cu bucuria faptului că au fost niște ani plini de momente deosebite, dar și de provocări, am trecut prin toate examenele cu bine, am participat la conferințe, la foarte multe activități de voluntariat, iar alături de oamenii speciali pe care i-am întâlnit în cadrul sau prin intermediul universității, am participat la destul de multe ieșiri în teren în țară și nu numai, ieșiri din care am învățat foarte multe aspecte care să mă pregătească pentru viitor. De asemenea, pe parcursul timpului mi-am creat o rețea de specialiști și de pasionați (de aici și de peste hotare), cu care am colaborat și cu care voi colabora pe viitor.

Consider că m-am dezvoltat foarte mult și pe plan social, mi-am făcut foarte mulți prieteni atât din cadrul facultății mele cât și din cadrul altor facultăți. Iar cu acești prieteni am petrecut foarte mult timp împreună.

Pot de asemenea să spun cu toată încrederea că m-am bucurat de adevărata viață de student și de toate aspectele ei, iar amintirile pe care le-am acumulat sunt memorabile.

Pe plan personal, mi-am dezvoltat anumite calități care zic eu că îmi vor fi de ajutor pe viitor. Sunt mult mai sociabil față de cum eram înainte, îmi este mult mai ușor să vorbesc în public, mi-am dezvoltat și mai mult dorința de a cunoaște, gândirea analitică , am învățat că trebuie să muncesc în fiecare zi pentru ceea ce îmi propun pe viitor, dar în același timp să mă bucur și de  prezent.

În ceea ce privește momentul prezent, gândurile mele sunt destul de axate pe finalul acestui capitol, final care se apropie destul de rapid. Mai este foarte puțin timp până la examenele de licență, dar emoția față de acestea este eclipsată de un sentiment pe care îmi este greu să îl descriu, este acea emoție de final, final care simbolizează un nou început.

În viitor îmi doresc să continui studiile cu un master în domeniu pe care îl voi face în cadrul aceleași universități, care mi-a fost călăuză și mediu propice al dezvoltării mele, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.” – Silviu Țicu, Facultatea de Științe, Ecologie și Protecția Mediului, Anul III

„Facultatea m-a ajutat foarte mult, am avut o experiență uriașă nu numai în specializare, ci și în viață”

„Am intrat în mod intenționat în această facultate, deoarece din adolescență știam că vreau să devin specialist în domeniul PR. Facultatea m-a ajutat foarte mult, am avut o experiență uriașă nu numai în specializare, ci și în viață. Am întâlnit oameni diferiți, am participat la diferite conferințe, am făcut multe proiecte interesante. Facultatea mi-a dat posibilitatea să pun în aplicare multe idei. Profesorii au fost întotdeauna sprijin în caz de dificultăți. Pentru aceasta sunt foarte mulțumită. Mă bucur că am ales să studiez la universitatea noastră și la specializarea „Comunicare și relații publice”.

În viitor, intenționez să intru în Master în același mod la Universitatea Lucian Blaga. Și vreau să mă dezvolt în continuare în industria PR și comunicare” – Perizat Nurkhanbekova, Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Comunicare și Relații publice

„… drumul ni-l alegem singuri”

„După cei 4 ani de facultate pot spune ca mă simt mai încrezătoare, mai matură și mult mai curajoasă față de cât de confuză și nesigură am intrat pe ușa sălii de curs în prima zi. Pot să spun că am întâmpinat toate emoțiile aici la ULBS : fericire, groază, entuziasm,furie, iar în ultimul an chiar și nesiguranță.

ULBS mi-a arătat totuși că există multe oportunități de carieră și că drumul ni-l alegem singuri. Îmi doresc sa lucrez în domeniul studiat și să mă dezvolt cât mai mult profesional și personal, urmând să pot într-o zi să îmi deschid propria afacere.”- Amalia Mânzat -Facultatea de Inginerie, IEDM, anul IV

„Experiența mea ca student în cadrul ULBS a avut un parcurs frumos, prin care am putut să mă dezvolt academic și personal. Experiențele care mi-au ajuns la suflet sunt numeroase, printre acestea aș putea să amintesc International WEEK, proiectul POCU, întâlnirile cu Antreprenorii de succes și experiența ERASMUS care mi-a fost oferită de Universitate. Nu pot să nu amintesc de profesori, deoarece aceștia s-au străduit să ne insufle cunoștințe care ne stau la baza carierei, iar experiențele profesionale pe care le-au avut dumnealor ne sunt învățăminte și motivație. Doresc să le mulțumesc pe această cale tuturor persoanelor pe care le-am întâlnit în această experiență și să le spun că le sunt recunoscătoare pentru persoana care sunt astăzi.   Mens Agitat Molem Mind Moves matter”- Elena Geru, Facultatea de Științe Economice, Finanțe și Bănci, Anul III

„Facultatea a avut un aport benefic asupra mea, deoarece m-a format ca om…”

„Cei patru ani de licență au reprezentat un amalgam de emoții și trăiri atât cu bune, cât și cu rele. Deși eram foarte speriată la început, am simțit că am făcut cea mai bună alegere, iar această părere mi-o mențin și acum. Facultatea a avut un aport benefic asupra mea, deoarece m-a format ca om, m-a ajutat sa îmi îmbogățesc cunoștințele atât pe plan tehnic, cât și economic, am cunoscut oameni minunați, adevărate exemple de urmat, am legat prietenii pe viață și am avut ocazia să particip la foarte multe activități care m-au ajutat pe plan profesional, dar și pe plan personal (proiecte, cursuri de formare, tabere, școli de vară, excursii de studiu). Într-adevăr, am trecut prin examene dificile, am întâlnit și profesori mai puțin plăcuți, varianta online a fost mai stresantă și mai aglomerată, dar atunci când faci un lucru cu plăcere, oricât de greu ar fi, îl vei putea duce la bun sfârșit, iar satisfacția va fi pe măsură. Acum că am ajuns la final îmi doresc ca această experiență să mă ajute pe viitor și să îmi ofere noi oportunități, iar o lecție importantă pe care am învățat-o este aceea că trebuie să profit de orice oportunitate care mi se oferă, deoarece poate fi singura șansă când pot profita de ea.”-Diana Dincă, anul IV, Facultatea de Inginerie,  IEDM

„Acum că termin facultatea sunt într-o stare nostalgică și totodată de entuziasm și fericire că am reușit să-mi îndeplinesc visul de a face facultatea pe care mi-am dorit-o. În acești ani am întâlnit oameni deosebiți și am avut parte de sprijinul unora, bineînțeles că au existat și momente neplăcute, dificultăți însă toate acestea m-au ajutat să mă definesc pe mine ca persoana și să mă dezvolt pe plan intelectual, profesional.”- Nicu Mihai, Facultatea de Medicină, anul VI

„…în primul an de facultate m-am simțit foarte euforică și eram foarte încântată să spun că sunt studentă.”

„ Pentru mine anii de facultate au trecut mai repede decât mă așteptam. Pe moment, nu părea că trece mult timp, dar acum, privind în spate, chiar mă întreb când au trecut trei ani de facultate. Sesiunile au trecut cel mai greu și în cea mai mare parte radiam foarte mult stres.

Sentimentele pe care le-am simțit de-a lungul anilor sunt foarte diferite, mai exact sentimentele din primul an nu se compara sub nicio formă cu cele din anul trei. Respectiv, în primul an de facultate m-am simțit foarte euforică și eram foarte încântată să spun că sunt studentă. Sunt de părere că euforia a venit din faptul că a fost o schimbare mare între facultate și liceu, mai exact colegii, profesorii, modul de predare și multe altele. Cu toate acestea, am îmbrățișat cu drag acea schimbare. Trecând la anul doi, semestrele au fost foarte diferite și de asemenea și sentimentele. În semestrul 1 m-am simțit bine, încă mai simțeam euforie, dar din al doilea, de când a început pandemia, multe lucruri s-au schimbat. Din păcate, această schimbare nu am putut să o îmbrățișez cu drag, iar sentimentele au fost negative pentru că m-am simțit izolată. Îmi era dor de colegi și de profesori care să stea la catedră, și de mine, care mă puneam în ultimele bănci și îi ascultam fără să fiu distrasă. Ultimul an s-a simțit ca al doilea semestru din anul doi. Așadar, din păcate, pentru mine s-a simțit ca și cum a fost doar un an și jumătate de facultate.

Pe viitor aș dori să-mi continui studiile, dar mai întâi vreau să mai explorez puțin lumea. Respectiv, nu am călătorit foarte mult și chiar mi-aș dori să văd mai multe locuri noi și să cunosc mai multe persoane.

Drumul pe care vreau să îl urmez acum este să-mi strâng bani și să călătoresc. Peste un an sau doi, aș dori să îmi continui studiile, tot în domeniu, doar că în alt oraș, deoarece mi-ar plăcea să mă mut de acasă și să simt mai bine ce înseamnă viața de adult. De asemenea, drumul meu duce foarte mult spre dezvoltare personală.” – Ana Natea, Facultatea de Științe Socio-Umane, Specializarea Jurnalism

„studenția îți oferă cheia spre cunoaștere iar nouă nu ne rămâne decât să descuiem…”

„Studenția este perioada cea mai frumoasă dar și cea mai grea din viața unui student. El acum este pus în fața obstacolelor vieții, aici referindu-mă la îngrijirea personală, la întreținerea sa, la rezolvarea unor noi probleme dar și de plăcerea relaționării, relaxării și de petrecerea unor momente extraordinare alături de noii colegi. Eu cred că studenția îți oferă cheia spre cunoaștere iar nouă nu ne rămâne decât să descuiem, să intrăm și să ne bucurăm de noua lume unde am intrat. În câteva cuvinte pot să mai spun că în timpul studenției am avut cele mai frumoase momente ever, am plâns că am avut restanțe, petreceri până noapte, învățat până dimineața și plus de asta intrarea într-un regim nou de trăire! Ah, și era să uit dacă nu ai restanțe nu ești student!” – Lupașcu Dragoș, Teologie pastorală, Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna”

„Profesorii mi-au fost ca o a doua familie, și nu, nu sunt cuvinte mari”

„Când eram mică, de abia așteptam să cresc mare… Și uite că a venit timpul. Sunt studentă în ultimul an la Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală, la specializarea Teatrologie-Management Cultural. Cu sinceritate, aș da timpul înapoi pentru a mai trăi încă o dată anii facultății, pentru că au avut o valoare inefabilă. DAT este abrevierea Departamentului de Artă Teatrală, dar mie îmi place să îi spun Dorința Arzătoare pentru Teatru și acest concept l-am adoptat încă din primul an al facultății. Pe parcursul anilor de facultate, mi-am dat seama că viața este o lungă călătorie. O călătorie în care suntem nevoiți să deținem o valiză magică în care să înghesuim informațiile și cunoștințele pe care le acumulăm pe tot parcursul acestui voiaj. În timpul celor trei ani de studiu am adăugat în valiză miliarde de noțiuni, dar profesorii mei m-au sfătuit să nu cumva să uit să adaug respectul, disciplina și sentimentele profunde pe care le-am trăit în acești minunați ani, chiar și sentimentele din timpul sesiunilor. Un sfat de aur, sfat pe care l-am îmbrățișat cu cel mai mare drag. Profesorii mi-au fost ca o a doua familie, și nu, nu sunt cuvinte mari. Au fost alături de mine și în momentele de bucurie, dar și în momentele în care simțeam că cerul se prăbușește peste mine. Această școală, mi-a oferit ocazii unice prin care să-mi îmbunătățesc și să-mi îmbogățesc cunoștințele prin participarea la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, și nu numai. Am avut ocazia să particip la Festivalul de Toamnă din Takayama, Japonia. O experiență de nedescris, o experiență care mi-a schimbat în mod cert anumite principii, pe scurt, o experiență care mi-a marcat întreaga viață pe care nu o sa o uit niciodată. Pe lângă schimbul de experiență din Japonia, am avut ocazia să vizitez si Universitatea Sorbona din Paris, unde am avut grandioasa șansă de a răsfoi cărțile de pe rafturile bibliotecii ale universității. Pe lângă vizitarea Universității Sorbona, am cercetat câteva instituții culturale și teatre din Paris, cum ar fi Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou și  Teatrul Vieux-Colombier sau Teatrul Bouffes du Nord. Șirul exemplelor poate continua, dar este de prisos, pentru că importantă este experiența trăită în momentul respectiv. Cu drag și dor îmi aduc aminte de anii facultății, chiar dacă o vreme bună am petrecut-o în mediul on-line. Pentru mine, anii studenției au fost remarcabili și aș mai vrea să îi retrăiesc!”- Iagăru Narcisa, Facultatea de Litere și Arte, Specializarea Teatrologie – Management Cultural

„sfatul meu ar fi să găsiți ceea ce vă place să faceți, să studiați acel domeniu cât se poate de mult, după care să profesați și să vă lăsați amprenta personală asupra lucrurilor făcute”

”Motivația mea principală a fost de a încerca să mă dezvolt cât de mult posibil în mai multe domenii, iar din acest considerent am ales Managementul atât pentru facultate cât și pentru masterat. În primul rând, profesorii nu ar trebui să uite faptul că și ei au fost odată studenți și că răbdarea ar trebui să fie cea mai importantă. Secundar, pentru a avea succes, consider că un profesor trebuie să fie cât mai prietenos și să emane energie pozitivă pentru a stimula studenții să fie atenți și proactivi. Mentorul meu pot spune că a fost, și este, o doamnă profesoară de la facultate, care din primul an de facultate a văzut ceva special la mine și m-a implicat în foarte multe proiecte ale facultății. Cea mai frumoasă aminitire care a contribuit și la evoluția mea, a fost atunci când am reprezentat facultatea noastră la București într-un târg de intreprinderi simulate. Acolo mi-am dat seama că sunt foarte multe lucruri ce trebuiesc studiate pentru că nimeni nu s-a născut să le cunoască pe toate, și că indiferent de perioadă, îți vei aduce aminte ce ai citit și învățat.

Facultatea absolvită deși nu are nimic în comun cu IT-ul, m-a ajutat în dezvoltarea mea personală

Sursa foto: arhivă personală

și am dobândit niște skill-uri care mă ajută să conving angajatorii, că sunt capabil să învăț din orice domeniu și să am rezultate bune. Lumea în momentul acesta se axează să cunoască din toate domeniile, însă nu mulți oameni reușesc să dețină un echilibru în toate aceste cunoștiințe. Sunt de părere că, vom avea nevoie în viitor de oameni care vor face anumite lucruri exacte și de calitate și nu 3 lucruri deodată. În concluzie, sfatul meu ar fi să găsiți ceea ce vă place să faceți, să studiați acel domeniu cât se poate de mult, după care să profesați și să vă lăsați amprenta personală asupra lucrurilor făcute, deoarece fiecare om este special în felul său.” – Dan Ștefan Mircea, Anul III, Facultatea de Științe Economice, departamentul Management