Pe data de 1 iunie, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, găzduiește ediția cu numărul IX a concursului “Deșeurile pot fi și artă”. În acest an, competiția se va desfășura online. Doamna profesoară Cristina Moise ne-a povestit despre importanța acestui proiect și care a fost impactul edițiilor anterioare.
Considerați că pandemia și toate evenimentele ce au avut loc pe plan național și internațional se vor regăsi în creațiile tinerilor participanți?
„Pandemia a provocat generarea unor cantități mult mai mari de deșeuri.” îmi spunea Șeful Depozitului Ecologic de Deșeuri Tracom-Cristian, ing. Mihai Pădureț fostul meu student, locuitorii orașului nostru consumând mult mai multe produse ambalate generatoare de deșeuri, efect confirmat și la nivel mondial. Având în vedere că înscrierea exponatelor în concurs nu a început încă, sunt convinsă că această pandemie va influența creațiile participanților din acest an, în primul rând prin timpul alocat realizării lor și prin influențele psihologice impuse de situația actuală.
Prima ediție a avut loc în anul 2011, de unde a plecat această idee?
Ideea concursului a pornit de la studenții promoției 2011, domeniului Ingineria Mediului, specializarea Ingineria și Protecția Mediului în Agricultură, Facultatea de Științe Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului, în urma participării la cursurile legate de Gestiunea deșeurilor solide, Managementul apelor uzate, Monitorizarea factorilor de mediu și Surse și procese și produse poluante. În primul an concursul a fost organizat în facultate participând doar studenții facultății, iar premierea în bani a fost tot ideea lor și motivația participării în concurs. De la început premiile acordate participanților au fost de Premiul I-1000 lei, Premiul II-800 lei și Premiul III-600 lei, plus mențiuni de 300 sau 100 lei. Fondul de premiere timp de nouă ani a fost asigurat prin sponsorizări oferite de oameni de afaceri din județul Sibiu și Vâlcea.
Deja devenit tradiție, concursul se bucură de numeroși candidați dar nu trebuie uitată nici echipa din spatele acestui proiect. Cum considerați că au îmbrățișat acest proiect studenții dumneavoastră?
Studenții specializării Ingineria și Protecția Mediului în Agricultură sunt principalii organizatori ai acestui concurs, însă în fiecare an li s-au alăturat și colegii celorlalte specializări din facultate: Montanologie, Controlul și expertiza Produselor Alimentare, Ingineria Produselor Alimentare și Inginerie și Management în Alimentație Publică și Agroturism în calitate de organizatori dar și participanți cu exponate din domeniile lor, creații impresionante generate de mințile și mâinile unor viitori ingineri. Participarea numeroasă ajunsă la aproape 500 de înscriși la ediția din anul 2019, extinsă în 5 județe din toate categoriile instituțiilor de învățământ ne-a demonstrat dorința de participare și de competiție care există în fiecare tânăr înscris în concurs alături de echipă și cadrele didactice coordonatoare.
Poate nu multe persoane ar putea să asocieze deșeurile și arta într-un context comun, cu toate acestea Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului a reușit nu doar să le asocieze, dar și să trezescă interesul tinerilor față de importanța reciclării într-un mod creativ. Cum a fost percepută la început această idee de comunitatea academică și de sibieni?
Concursul nostru a fost o provocare în fiecare an, participarea numeroasă ne-a determinat să-l continuăm, susținerea cadrelor didactice atât din învățământul universitar cât și preuniversitar alături de echipele coordonate a crescut în interes de la an la an. Deja avem o comunitate impresionantă de participanți iar ideea de a continua online în acest an a fost susținută tot de studenții, elevii și cadrele didactice care au participat pe parcursul celor 8 ediții la acestă competiție cu premii. Comunitatea academică și locuitorii orașului au fost alături de noi în fiecare an de la conducerea universității noastre, a facultății, inspectoratul școlar profesorii din liceele și școlile sibiene dar și din alte județe (Vâlcea, Mureș, Hunedoara, Alba, Brașov) care ne-a mediatizat evenimentul și au participat în fiecare an cu exponate confecționate din deșeuri. Istoricul concursului nostru cu toate cele 8 ediții il găsiți pe pagina de Facebook împreună cu regulamentul de înscriere pentru ediția din acest an.
În calitate de organizator și profesor, care considerați că sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le deprindă tinerii în proiectul „Deșeurile pot fi și artă”?
Experiența celor 24 de ani în învățământul superior în calitate de dascăl m-a învățat să fiu aproape de studenții mei, să le înțeleg modul de a percepe mediul înconjurător, să le insuflu grija și respectul față de factorii de mediu, dorința de a milita pentru protejarea Planetei și obligația de a o lasă curată și generațiilor viitoare și de a face, de ce nu, artă din deșeuri.
A înțelege fiecare generație și de a o trata cu același respect, de a ne adapta noi, în calitate de dascăli, la nevoile lor de comunicare și de a percepe informațiile transmise, de a-i susține și coordona în concursuri, activități de voluntariat, proiecte, dezvoltând în ei dorința de învingători, nevoia de a se descurca în orice condiții și raportându-se în permanență la mediul înconjurător,casa noastră a tuturor.
Gabriela-Elena Luca, Medeea Munteanu, Bianca-Maria Aldea